Tüp Bebek Tedavisi

Çocuk sahibi olmak çok doğal ve herkesin kolaylıkla yaşayabileceği bir olgu gibi görünür. Bebeğinin olmasını arzulayan bir çift düzenli cinsel ilişkiye girer ve normal koşullar altında birkaç ay sonra gebelik meydana gelir. Bazen bu süre bir yılı da geçebilir ki bu durum da herhangi bir sorun teşkil etmez. Gebelikte yaş çok önemli bir unsurdur. Eğer 35 yaşın altında iseniz, 2 yıla kadar düzenli cinsel ilişki önerilir. Paniğe kapılmaya gerek yoktur. Ama 35 yaş ve üzeri iseniz, 1 yıldır düzenli cinsel birlikteliğe rağmen hamile kalamadıysanız olası bir kısırlık endişesi baş gösterir. Bu bağlamda gerekli olan tetkiklerin yapılması ön plana çıkar. Yapılan son araştırmalara göre, kısırlık 6 çiftin 1’inde gözlemlenmektedir.

Korunmasız cinsel ilişkilerden sonra hamile kalınamaması olarak adlandırılan kısırlık, hem erkek hem de kadınla ilgili faktörlerden kaynaklanabilir.

Erkeklerde Kısırlığa Sebep Olan Faktörler Nelerdir?

Öncelikle spermle ilgili problemleri ele alabiliriz. Sperm sayısının azalması, kaliteli sperm üretilememesi ya da hiç sperm olmaması ve enfeksiyonlara bağlı olarak meydana gelen anormal sperm sayısı ciddi sorun oluşturur.

Üreme organında meydana gelen anormallikler, testislerdeki inmeyen şişlikler, erken boşalma sorunu ve kanal tıkanıklığının olması kısırlığa neden olan sorunların başında gelir.

Kadınlarda Kısırlığa Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Yumurtlamayla ilgili sorunlar, spermleri yok eden antikorlar içeren mukus oluşumu, polikistik over sendromunun meydana gelmesi, antidepresan ilaç kullanılması, rahimde oluşan miyomlar, rahimin deformasyona uğramış olması ve tüplerin tıkanıklığı gebeliği önleyen etkenler arasında yer alır.

Diğer önem arz eden sebeplerden biri de endometriozistir. Endometrizist döllenmeye ve embriyo gelişimine engel teşkil eder. Kadınların %10’u bu sorunu yaşar.

Hem Erkekte Hem De Kadında Görülen Ortak Faktörler Nelerdir?

Çiftlerin yaşlarının ilerlemiş olması, aşırı kilolu ya da çok zayıf olmaları, kötü beslenmeye maruz kalınması, aşırı alkol ve sigara tüketilmesi, cinsel ilişki sırasında belirli kayganlaştırıcı jellerin gereğinden fazla kullanılması ve tiroit, kanser, astım, diyabet gibi kronik hastalıkların var olması kısırlığa neden olan faktörler arasında yer almaktadır.

Kısırlık vakalarının %30’u erkek, %30’u kadın kökenlidir. %20’sine hem kadının hem de erkeğin neden olduğu saptanmıştır. Ama diğer bir yandan %20 kadar sebebi açıklanamayan kısırlıklar vardır.

Bu saydıklarımız dışında da eklenebilecek faktörler mevcuttur. Fakat belirttiğimiz sebeplerden herhangi biri sizde varsa, gereken tıbbi araştırmaların yapılmasına izin vermelisiniz.

Olası Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  • Hormon Tedavisi: Hormon tedavisi yumurtlama bozukluğu olan kadınlara uygulanır. Gerekli hormon takviyeleri yapıldıktan sonra, yumurtaların kalitesi arttırılmış olur. En sağlıklı cinsel ilişki haritası çıkarılır ve çiftin uygulaması istenir.
  • Cerrahi Müdahele: Hem erkek hem de kadın için gerekli durumlarda uygulanan bir yöntemdir.
  • Suni Döllenme: Servikal mukus ve endometriozis tanısı konmuş kadınlara uygulanan bir yöntemdir.
  • Tüp Bebek Tedavisi: Tıbbi yardımla üreme tekniği olarak nitelendirebilen bu tedavi yöntemi laboratuvar ortamında yumurta ile spermi buluşturup döllenmeyi gerçekleştirerek, embriyonun sağlıklı gelişimine olanak sağlar.

Günümüzde birçok Tüp Bebek Merkezi açılmaktadır. Bu nedenle jinekolog seçimi kadar merkez seçimi de çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Yaptığınız araştırmalar sonucunda gideceğiniz kliniğe karar verdiğinizde önceden aklınıza takılan tüm soruların bir listesini yapmayı unutmamalısınız. Sizinle ilgilenecek tüm ekip hakkında bilgi almalısınız. Ayrıca kliniğin güvenilirliğini anlayabilmek için kullanılan tıbbi araçları da açıklamalarını istemelisiniz. Ödeme planınızı belirlemeli ve size sağlayabilecekleri kolaylıkları belirtmelerini rica etmelisiniz. Size bu hassas döneminizde psikolojik destek te sağlayıp sağlayamayacaklarını öğrenmelisiniz.