Azospermi

Azospermide Uygulanan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Azospermi menide hiç sperm bulunamaması durumudur. Kesin tanı konulmadan önce, ilk etapta kan tahlili yapılarak, testisin yeterlilik durumunun olup olmadığı anlaşılmaya çalışılır. Eğer kaliteli sperm elde edilemeyeceği anlaşılırsa, gerekli uygulamaları yapmak için eyleme geçilir. Öncelikle, ilaçla tedavi yöntemi tercih edilir. Fakat istenilen sonuca ulaşılamazsa, cerrahi yöntemlerin denenmesine karar verilir. Unutulmamalıdır ki, azospermi hastalığının ameliyat yöntemi kullanılarak tedavi edilebilmesi mümkündür.

Önerilen Cerrahi İşlemler

  • Perkutan Epididimal Sperm Aspirasyonu (PESA): Şırıngayla testis ya da kanallardan bir aspirasyon yöntemiyle sperm çekme eylemidir. Bu işlemde kesenin açılmasına gerek yoktur.
  • Perkutan Testiküler Sperm Aspirasytonu (PTSA): Testisteki keseyi açmadan, iğne yardımıyla testis dokusundan örnek alınma işlemidir.
  • Testiküler Sperm Ekstraksiyonu (TESE-TESA): Eğer perkutan testiküler sperm aspirasyonu başarısız olursa TESE uygulaması ön görülür. TESE- TESA menide hiç sperm yoksa biyopsi yöntemiyle sperm alınma işlemine verilen addır. Testis ameliyatla açılır ve içinden uygun görülen canlı, kaliteli sperm alınır.  Bu eylem , özenle yapılması gereken bir uygulamadır. Dolayısıyla, işinin ehli ürologlar tarafından gerçekleştirilmesine önem verilmelidir.
  • Mikroskop altında Testiküler Sperm Ekstraksiyonu (Mikro TESE): Testisin içindeki keseye ufak bir kesik atılarak doku örneği alınması işlemidir. Son zamanlarda mikroskobik tese yöntemi daha çok kullanılmaktadır. Çünkü çıkarılan doku az olduğu gibi, testise verilen zarar da azdır.