Ultrasonografi Zararlı mıdır?

GEBELİK VE YENİ NESİL ULTRASONLAR

Ultrason ses dalgalarını kullanan bir görüntüleme tekniğidir. Bu ses dalgaları ulaştıkları son dokular tarafından ya emilir ya da yansıtılır. Ultrasonun gebelik esnasında kadınların takibine ilişkin olarak kullanımı tıpta tam anlamıyla yeni bir çığır açmıştır. Ülkemizde ve gelişmiş dünya ülkelerinde ultrason kontrolü rutin bir muayene haline gelmiştir. Türk Perinatoloji Derneği, gebeliğin 12 – 21 ve 32. haftalarında, en az üç kez ultrasonografi kontrolü önermektedir. Yüksek riskli gebeliklerde gereken ultrason tetkik sayısı ise daha fazla olabilir.

ULTRASON BEBEK YA DA ANNE İÇİN ZARARLI MIDIR?

Büyük bir genetik çeşitliliğe sahip olan insan söz konusu olduğunda, tanısal herhangi bir yöntem için tam güvenilirdir denemez.Tıpta bir yöntemin güvenilir olup olmadığı, buna ilişkin yapılan çalışmaların ve araştırmaların istatistiksel olarak incelenmesi neticesinde anlaşılır.30 yıla yakın bir süredir gebe kadınlarda kullanılan ultrasonun, röntgen ışınları ile çalışmadığından, bebekte gelişim kusurlarına yol açması beklenmez. Ultrasonun anne, bebek ve kullanıcı doktorlar üzerindeki etkilerini inceleyen binlerce klinik çalışma mevcuttur. Bu çalışmalarda bebekler doğum ağırlığı, konjental anomali, duyma,görme gibi pek çok konuda incelenmiş ve ultrason yapılmış ve yapılmamış anne bebekleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır.

Sonuç olarak; gelişmiş dünyada kabul gören çoğu referans kurumun da ( WHO,FDA,Amerikan Tıpta Ultrason Kurumu) benzer görüşlerle desteklediği şekliyle; Günümüzdeki tipik tanısal ultrason cihazlarına ait dalgalara maruz kalma sebebiyle ortaya çıkan kanıtlanmış biyolojik bir etki bildirilmemiştir.